sko og status, mekanikk

Videreutdanningen innen sko, bevegelse og helse (Biomekanisk Terapi) på universitetet i Sørøst-Norge (USN), har som hovedfokus at uspesifikke smerter i fot, legg, kne, hofte, og rygg har sitt etiologiske opphav i nedsatt bevegelse.

Skriv inn bildeprogram PhotoFiltre som kan lastes ned gratis fra nett.

Installasjon – skanning – bilde – filtre – markering – osv.

Vi bruker det flsete muskler i kroppen når vi går,

Sko og fottøy hsarlitt forskjellig definisjon fottøy er en del av antrekket, og sko er det som vi bruker på føttene  det daglige i fritid, sport, arbeid

En sko skal værne foten mot ytre påvirkninger som de:

 • Fysiske
 • Kjemiske
 • Klimatiske
 • Kompensere for underlag
 • En riktig sko skal ikke:
 • Feilstille
 • Feilbelaste
 • Hemme eller hindre fotens funkjsjon gående, stående.
 • En sko sksl:
 • Ha funksjonelleakser i forhold til foten

Vi går gjennomsnittlig ca 10.000 steg per dag på variert underla,og forskjellige sko, sommer, og vinter, høst, og vår ja det er den delen av fakta.

  

 

Sko brukes til å verne foten mot

 • Fysiske
 • Kjemisk
 • Klimatiske
 • Ytre påvirkninger
 • Den elste skoen som er funnet i norge er ca 3400 år gammel funnet i jotunheimen19 aeptember i 2006 lesmer

Høyhælte til hoffet

De høye hælene blir ikke bare et symbol på klasse, men også på makt.

I 1670-årene utsteder Frankrikes konge, Solkongen Ludvig 14., et dekret om at bare aristokrater med adgang til hoffet får bruke sko med røde hæler.

Frankrike kommer dermed, som så mange ganger siden, til å diktere moten. De røde hælene brer seg nemlig som en farsott til resten av Europa.

Mennenes hæler skiller seg ut ved å være robuste og firkantede, mens kvinnenes er høyere og mer grasiøse.

Etter hvert som opplysningstidens dyrkelse av det naturlige, frie individet vinner innpass, blir hælene i økende grad betraktet som et uttrykk for irrasjonell kvinnelighet.

Fra 1730 forsvinner hælene helt fra mennenes fottøy, og resten av århundret møter de motbør. Under den franske revolusjon blir hælen et symbol på aristokratiets late livsstil – ikke minst da Marie-Antoinette i 1793 går til skafottet iført hæler.

Rå mannfolk og syndige kvinner

På 1800-tallet begynner amerikanske cowboyer å gå med høye hæler. I likhet
med Persias krigere bruker de hælene til å sikre seg solid fotfeste i stigbøylene.

Århundret er også kjennetegnet ved at den økende industrialiseringen sikrer billigere forbruksvarer.

Fra midten av 1800-tallet dukker varemagasiner opp i Vest-Europas storbyer. Her går kvinnene på kafé og i butikker, ikke minst for å shoppe sko, som nå fås i mange prisklasser.

I samme periode blir de høye hælene satt i en ny sammenheng, i og med fremveksten av det erotiske fotografiet, der kvinnene poserer i hæler.

 

 • hælene blir ikke bare et symbol på klasse, men også på makt.
 • I 1670-årene utsteder Frankrikes konge, Solkongen Ludvig 14., et dekret om at bare aristokrater med adgang til hoffet får bruke sko med røde hæler.
 • Frankrike kommer dermed, som så mange ganger siden, til å diktere moten. De røde hælene brer seg nemlig som en farsott til resten av Europa.
 • Mennenes hæler skiller seg ut ved å være robuste og firkantede, mens kvinnenes er høyere og mer grasiøse.
 • Etter hvert som opplysningstidens d
 • I antikken brukte både grekere, romere og etruskere styltesko med såler i tre eller kork.
 • I greske skuespill ble skoene brukt for å indikere forskjellige grader av sosial status, mens de i Romerriket var varemerket til de prostituerte.
 • På 1400-tallet ble stylteskoene populære blant Europas overklassekvinner. De var ofte så høye at kvinnene måtte støtte seg til en tjener for å kunne gå.
 • På 1800-tallet begynner amerikanske cowboyer å gå med høye hæler. I likhet
  med Persias krigere bruker de hælene til å sikre seg solid fotfeste i stigbøylene.
 • Århundret er også kjennetegnet ved at den økende industrialiseringen sikrer billigere forbruksvarer.
 • Fra midten av 1800-tallet dukker varemagasiner opp i Vest-Europas storbyer. Her går kvinnene på kafé og i butikker, ikke minst for å shoppe sko, som nå fås i mange prisklasser.
 • I samme periode blir de høye hælene satt i en ny sammenheng, i og med fremveksten av det erotiske fotografiet, der kvinnene poserer i hæler.

Alt er lov i trange tider

Forbindelsen mellom erotikk og hæler er kommet for å bli.

Da første verdenskrig og spanskesyken reduserer tallet på menn i gifteklar alder, økes konkurransen om de gode ektemennene.

I kampens hete får hælene et oppsving, samtidig som moten blir mer utfordrende.

I 1940-årene må kvinnene igjen sende sine menn i krigen og trekke i arbeidsklær på fabrikkene, og hælhøyden krymper på hjemmefronten.

De høye hælene har til gjengjeld gode dager i felten, der fotografier av pinup-modeller på skyhøye hæler er særdeles populære.

Da krigen er over og mennene vender hjem, blir pinup-modellenes sexy påkledning mote, og tidens kvinner kler seg i korsett, strutteskjørt og høyhælte sko til hverdags.

De hjemvendte soldatene og konene deres flytter i enebolig i forstedene, og idealkvinnen blir nå husmoren som kombinerer det praktiske med det erotiske, og utfører sine huslige plikter iført høyhælte sko.

Det er imidlertid først på begynnelsen av 1950-tallet at de spisse stilettene blir en realitet.

Da er det omsider blitt mulig å masseprodusere hæler med en forsterkning i hælen – oftest laget av stål – som både er tynn og samtidig sterk nok til å bære en kvinnekropp.

Antikke hæler

I antikken brukte både grekere, romere og etruskere styltesko med såler i tre eller kork.

I greske skuespill ble skoene brukt for å indikere forskjellige grader av sosial status, mens de i Romerriket var varemerket til de prostituerte.

På 1400-tallet ble stylteskoene populære blant Europas overklassekvinner. De var ofte så høye at kvinnene måtte støtte seg til en tjener for å kunne gå.

Menn i hæler

På 1960-tallet får mennene igjen øynene opp for høye hæler. Dette vekker stor oppsikt – ikke minst takket være tenåringsidolene The Beatles, som tar verden med storm iført høyhælte støvler.

Med 68-ernes seksuelle revolusjon og unisex-moten blir de høyhælte, robuste støvlene enda mer populære blant menn.

Outrerte, militærlignende støvler med gigantiske hæler blir et varemerke for 1970-tallets glamrock-stjerner.

På 80-tallet kryr det av kortklipte karrierekvinner i bredskuldrede blazere og skyhøye stiletthæler på arbeidsmarkedet.

Hælene symboliserer fortsatt både sex og makt i 1990-årene og på 2000-tallet.

Til skoprodusentenes store glede gjør tv-serier som «Sex and the City» et skap fullt av høyhælte sko til et symbol på den moderne, bevisste og uavhengige kvinnen.

Legg verdenshistorien under juletreet

Send din yndlings-historienerd ut på en fantastisk reise i fortiden – fylt med fengslende dramaer, skjellsettende begivenheter og utrolige menneskeskjebner.

Med et enkelt klikk kan du kjøpe en julegave som bringer glede langt inn i 2020.

Ja takk, jeg vil gjerne ha fatt i den perfekte julegaven til historienerden

Når du kjøper et julegaveabonnement så gir du:

 • 5, 8 eller 11 blader– du sparer opp til 44% av normalprisen
 • Fri tilgang til HISTORIE Digitalmed daglige oppdateringer fra historiens verden – både på mobil, website og app
 • Tilgang til Moreshop, som er en rabattbutikk for abonnenter der vi selger verktøy, sportsklær, klokker, gadgets og boligtilbehør med opp mot 70 pst. rabatt.
 • nnledning kompleksiteten som utføres i kroppen når i å gå eller bevegeross er krevende å forstå eller skjønn prinsippene ved krever en felles forståelse av hva mekanikk er og tolkes, når vi beveger oss fra et punkt til et annet må vikjenne til lokomekanikk, som gir forståelse av biomekanikk og biionik. For å kunne analysere, korrigere, veilede må man forholde seg til kraft-motkraft- onloads-off loads av trykk.

  Energi forsvinner aldri-den inntar bare en annen form. Det vi vet er at skokan endre eller påvirke dn mekaniske koordinasjonen og endre energiretning og form

  Mekanikk er den grenen av fysikken som omhandler bevegelse, forskyvninger, spenninger og stabilitet av partikler og legemer. Klassisk mekanikk viser hvordan årsaker og virkninger er knyttet sammen, og er et langt større fagfelt enn det de fleste elever møter. Som «sannheten om hvordan universet er laget» er klassisk mekanikk i dag erstattet av relativistisk mekanikk. De gamle klassiske teoriene er likevel de mest brukte verden over i hverdagen for ingeniører. Men for relativitetesfysikken er de klassiske teoriene bare et spesialtilfelle.

  Ordet mekanikk brukes blant annet om:

  • Klassisk mekanikker den mekanikken man først får møte i skolen. Da handler det gjerne om lodd og pendler, forsøk på å beskrive enkle prinsipper for hvordan gjenstander beveger seg.
  • Bruddmekanikksom er en gruppe teorier om hvordan materialer bryter sammen.
  • Bygningsmekanikk som er en gruppe teorier som danner grunnlaget for dimensjonering av bygninger, veier, maskiner, broer, skip, plattformer med mer.
  • Relativitetsteorienkom tidlig på 1900-tallet, og kan brukes til å håndtere langt mer avanserte ideer. Den er viktig for alt som beveger seg nær lysets hastighet.
  • Kvantemekanikkbrukes i dag til grunnforskning innen atomermolekyler og subatomære størrelser.

  Lokomotion (från latin locus, plats, och motio, rörelse) är en beteckning som anger hur djur förflyttar sig, deras rörelsesätt.[1][2] Äldre benämningar är «ställflyttning»[3] och «ställförflyttning»[4]. Som adjektiv används lokomotorisk, vilket betyder «som har med lokomotion att göra». (Observera också att lokomotor används som beteckning för mindre lokomotiv.)

  Det finns många olika former av lokomotion, beroende bland annat på vilket medium den föregår i eller på, vilka principer som används och så vidare, men någon standardindelning av dessa finns ej. Exempelvis kan man särskilja:[5]

  • På ytan av ett fast underlag utan hjälp av extremiteter (slingra sig som en orm, peristaltiska rörelser som en larv eller daggmask)
  • På ytan av ett fast underlag med hjälp av extremiteter (gå, springa, hoppa)
  • Olika typer av klättring och hopp mellan exempelvis träd
  • Simmande på vattenytor (olika typer beroende på ytspänning, flytförmåga etcetera)
  • Grävande (i jord eller andra substrat, som trä eller kroppsvävnaderna hos ett värddjur)
  • Flygande i luft (olika former av aktiv flykt och glidflykt)
  • Simmande i vatten (med «paddlar» som exempelvis havssköldpaddor, slingrande rörelser som fiskar eller jetdrift som en del blötdjur)
  • Med hjälpmedel (kohägrarsom rider runt på ryggen av boskap, eller sugfiskar som liftar med hajar – det är inte bara människan som «åker buss»)

  Men hur man än försöker göra indelningar, finns det alltid organismer som täcker flera typer. Exempelvis en lunnefågel: Den flyger aktivt i luften, glidflyger strax innan den landar på vattnet, där den simmar runt innan den dyker och jagar fisk. När den fångat tillräckligt flyger den tillbaka och går på marken in i boet d

  en grävt. Det finns också suddiga gränser mellan olika typer: En svan som simmar på en vattenyta lyfter inte huxflux och blir flygande – den springer en bra sträcka på vattnet (som ingalunda är fast mark) innan den lyckas få tillräcklig fart och tillräcklig höjd för att kunna flyga utan hjälp av underlaget.

  Syftet med djurs förflyttning kan vara att finna föda, att para sig eller att fly från predatorer.

  Rörelseapparaten är de vävnader och organ som ett djur eller en människa använder för att röra sig. Bland däggdjur omfattar den bland annat skelett och skelettmuskler.

  Olika typer av lokomotion används som utgångspunkter för studier inom bionik.

  Bionik (engelska bionics) är tillämpningen av biologiska metoder och system som man hittar i naturen till studier och utformning (design) av ingenjörsvetenskapliga system och modern teknologi.[källa behövs]

  Ordet bionic myntades av Jack E. Steele 1958, möjligtvis kommer det från det grekiska ordet βίον, bíon, uttalat [bi:on] («bee-on»), som betyder ‘enhet av liv‘ och suffixet -ic, som betyder ‘lik’ eller ‘på sättet som’, därmed ‘livliknande’. En del ordböcker förklarar dock ordet som att det formats som ett teleskopord från biologi + elektronics. Det blev populariserat med 1970-talets TV-serier The Six Million Dollar Man och The Bionic Woman, vilka var inspirerade av Steeles arbete, och framtida människor som får supermänskliga krafter genom elektromekaniska implantat. Biomekanikk er læren om de mekaniske prinsippene som virker på biologiske systemer, basert på Isaac Newtons fysiske lover. Biomekanikk omfatter de mekaniske kreftene som er spesielt knyttet til muskel-biomekanikk. Den studerer kreftene som virker på legemer i ro (statikk), og hvilke krefter som virker på legemer i bevegelse (dynamikk).

  Eksempelvis kan biomekanikken anvendes til å beregne muskelkraftens størrelse og retning når to forskjellige muskler virker på en kroppsdel, eller hvor stor kraft overarmens bicepsmuskel må frembringe for at vi skal kunne holde en viss vekt i hånden, med albueleddet i rett vinkel. Likevekt og moment er her viktige begreper.

  Forståelse av biomekaniske prinsipper er særlig viktig ved konstruksjon og utarbeidelse av proteser, og ved opptrening av skader på bevegelsesapparatet.

   Podometri eller fotundersøkelse er en studie som gjør det mulig å vurdere hvordan kroppsvekten er fordelt over fotbladet. Undersøkelsen blir utført mens foten er plassert på en matte og gjør det mulig å vurdere den nøyaktige mengden trykk på fotsålen. Hvis vektfordelingen er feil, kan det føre til deformiteter i skjelettet. For å forhindre at disse deformitetene blir vanskelige og for å redusere smerter i fotbladene, knærne, hoftene og korsryggen, brukes hule fotinnsatser. Podometri gjør det mulig å velge hulfotinnsatser som passer for deg ved hjelp av et spesialisert dataprogram som sikrer at du går eller står så komfortabelt som mulig. Hulfotsinnsatser skaper optimale forhold for at foten skal fungere, stopper videreutvikling av fotens deformasjon (f.eks. Flatfot), og du kan bruke skoene du vil bruke.

   

   

   

   

   

   

   

   

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *